Skoda ünnep

Skoda ünnep

125 éves a Skoda márka (kezdetben Laurin&Klement), és már ezért is megérdemelne egy hosszabb összefoglalót a legfontosabb modellekről (Octavia, Felicia, 1000/1100 MB, S100, 105,120, 130, Favorit, újra Felicia, Fabia, újra Octavia, Superb és legújabban a SUV-ok), de mégsem erről lesz szó, hanem arról, hogy mi történik, ha néhány autóbolond gyakornokot szabadjára engednek a gyárban azzal, hogy gondolják újra valamelyik meglévő modellt.

Pontosan ez történik minden évben egyszer, és idén is így volt Mladá Boleslavban, a lányok és fiúk pedig a Scala modellt kezdték el faragni, de természetesen nem vaktában. Nem tudom, fejben kinek van meg a Scala a tulajdonosokon kívül, de körülbelül pont úgy néz ki, mint az összes mai Skoda, és valószínűleg pont olyan „jellegtelen és kiváló” műszaki cikk, mint a mai Skodák, kivéve ezt.

Az eredeti, 150 Le-s motor maradt, viszont levágták a tetejét, átalakították kétülésessé, kikapták a hátsó ajtót, amúgy kamaszosan kapott „nagy hifit”, nagy kereket (a Kodiaq-tól), és „nagy féket” az Octavia RS-től. Oroszlánmintás hímzés, megy a „duc-duc”, tető sehol, és közben a cseh zászló színeit vetíti az aszfaltra az éjszakában. Ha valaki emlékszik a Pimp My Ride című tévéműsorra, hát körülbelül az adhatta a módosítás irányát azzal a különbséggel, hogy a kapott eredmény itt szép és egységes.

Az autó a Slavia fantázianevet kapta, ami egyben egy tisztelgés a gyártó 1895 óta íródó történelme előtt: így hívták ugyanis az első kerékpárt, amit a két alapító, Václav Laurin és Václav Klement megalkotott egy és negyed évszázaddal ezelőtt. Igen, akkortájt még kétkerekűekben utazott a Skoda, de a központ speciel már akkor is Mladá Boleslavban volt.

A mostani projekt kapcsán Alois Kauer, a Skoda Akadémia vezetője úgy fogalmazott: „Ez már a hetedik alkalom, hogy a tanulóink demonstrálhatják a házon belül zajló képzésünk magas színvonalát azzal, hogy megálmodnak, megterveznek és meg is építenek egy impresszív, egyedi autót.” No igen, a végeredményt elnézve éppen ez utóbbi a legnagyobb gond vele. Kár, hogy ez az 1 készült belőle.