Íme, egy 480-nal repesztő „gyík”!

Íme, egy 480-nal repesztő „gyík”!

Hát, ezt nem kapkodták el. Az amerikai Shelby SuperCars (SSC) autógyártó cég már 2010-ben bejelentette, hogy megkezdték egy „hipersportkocsi” fejlesztését, a végeredményre azonban csaknem egy évtizedet kellett várni. Amikor azonban a minap bemutatták a Tuatara névre keresztelt járgányt, jó páran elégedetten csettintettek, majd hozzátették: erre megérte várni.

A Tuatara már megjelenésével is sokakat ámulatba ejt, ami nem is csoda, hiszen formavilágát annak a Jason Castriotának köszönheti, aki korábban olyan kultikus sportautókat tervezett, mint a Ferrari 599 GTB vagy a Maserati Granturismo. Az SSC vadonatúj gyöngyszeme már első ránézésre is meglehetősen lapos, amit a műszaki adatok is visszaigazolnak: alig 106 centis magassága még az amúgy sem „égimeszelőknek” fenntartott kategóriában is jó 10-15 centivel az átlag alatt van.

Persze közel sem csak az áramvonalas kialakítás miatt repeszt a tesztek alapján akár mintegy 480 km/h-s sebességgel. Meghajtásáról ugyanis egy 5,9 literes, nyolchengeres biturbó motor gondoskodik, amely E85-ös üzemanyaggal képes akár 1750 lóerős teljesítményre is. Normál benzinnel ez „mindössze” 1350 lóerő. Érdekesség, hogy a középmotoros, hátsókerék-meghajtású Tuatarában az eredeti koncepció szerint 6,9 literes erőforrás dobogott volna, ám végül ezt „visszavették”, hogy a fordulatszámot egészen 8800-ig lehessen pörgetni.

Az első elkészült példány kulcsait már át is adták a szerencsés vevőnek, aki a hírek szerint nagyjából 1,3 millió dollárt (átszámítva kb. 370 millió forintot) fizetett érte. Ezen kívül még további 99 darab foglalózható le, amelyek a várakozások szerint el is kelnek majd, még úgy is, hogy azért mostanra a 400 feletti tempóra képes csúcsautók világában is egyre nagyobb a konkurencia. A közelmúltban bemutatott járművek közül a teljesség igénye nélkül ott a Bugatti Chiron Divo, a Koenigsegg Jesko vagy épp a Hennessey Venom F5 is.

Egyébként, ha valaki elgondolkodott volna az SSC névválasztásán, feloldjuk a rejtélyt: a tuatara (más néven hidasgyík) egy kizárólag Új-Zélandon őshonos hüllőfaj, és nem csak úgy ráböktek a kis állathatározóban, hanem nagyon is illik az autó karakteréhez. Kutatások során ugyanis a tuatara génállományában hipersebességgel változó DNS-szakaszokat azonosítottak, amire a tudomány mai állása szerint az állatvilágban máshol nincs példa.

Könnyen lehet, hogy a hidasgyíkot hamarosan a róla elnevezett az autó is követi a rekordok könyvébe, ugyanis, ha igaz a 480-as végsebesség, a Tuatara válik a leggyorsabb közúti forgalomba szánt kocsivá.