Hajsza az „eltűnt” Passatért

Hajsza az „eltűnt” Passatért

Alaposan szabadjára eresztették a fantáziájukat a svédországi Volkswagen marketingesei, és egy egészen meghökkentő módját választották annak, hogy egy kis hírverést csapjanak az új Passat Alltrack 4 Motion körül. A cég ugyanis januárban elrejtett egy példányt az autóból a svéd „vadonban”, amely azé lesz, aki először megtalálja. Egy biztos, a napokban sok kalandvágyó szerencsevadász kezdte el nézegetni az oda szóló repülőjegyeket.

A kincskeresős játékokat sokan szeretik – hát még, ha a fődíj is kimondottan értékes és különleges. Valahogy így gondolkodhattak a Volkswagen svéd részlegénél is, amikor megszületett a „The No Show Room” kihívás ötlete. Az északiaknál most piacra dobott összkerékhajtású Passatot egy „üvegketrecbe” tették, és elrejtették valahol „az örök tél birodalmában”. 

A vállalat közösségi oldalaira ezt követően különböző fejtörők kerültek fel, amiket megoldva a versenyzők némi információmorzsához juthatnak a kocsi pontos hollétével kapcsolatban – például megszerezhetik a koordináták egy részét. „De minek a feladványokon agyalni, miért nem kezdi el mindenki pásztázni a tájat?” – vetődik fel a kérdés, ám ha hozzátesszük, hogy egy Magyarországnál ötször nagyobb államról van szó, amelynek északabbra fekvő kétharmada nagyon ritkán lakott, már nem is tűnik olyan egyszerűnek a kutatás.

Ráadásul a Volkswagennél gondoltak arra is, ha valaki a technikát vetné be a nyomozásban, az autó alkalmi otthonaként szolgáló üvegkalitka felülete ugyanis tükröződő, úgyhogy a magasból (pl. drónnal) sem épp egyszerű kiszúrni. A játékmesterek által feltöltött fotókon egyébként látszik valamelyest a környezet is, de mivel csak hófödte dombokról van szó, ez senkit nem vitt közelebb a megoldáshoz.

Merthogy az autó minden bizonnyal egy olyan helyen várja megtalálóit, ahol egyébként a „madár se jár”. Éppen ez a jól kifundált marketingkampány egyik kulcsa, azaz, hogy a szóban forgó Passatot „átlagos” járművekkel nem lehet megközelíteni, de aki rálel, az utána nyugodtan elgurulhat vele onnan, hiszen egy terepre született, összkerekes kombiról van szó.

Ami tehát magát a fődíjat illeti, a Volkswagen Passat Alltrack 4Motion meglehetősen jó alapokra, a 2015-ben az Év Autójának választott Passatra épül, amelynek „hasát” persze néhány centivel megemelték, hogy jól bírja az offroad üzemmódot. A számtalan vezetéstechnológiai berendezéssel ellátott autóban egy 2.0 literes TDI motor dolgozik, teljesítménye 190 lóerő. A gyártó szerint az ára mintegy 400 ezer svéd korona, vagyis átszámítva nagyjából 12 millió forint.

A játék hivatalosan január 21-ig tart, azaz lehet, hogy kicsit későn szólunk ahhoz, hogy valaki a svéd vidék felé vegye az irányt. Más kérdés, hogy arra egyelőre nem tértek ki az ötletgazdák, mi lesz akkor, ha addig senki nem találja meg az autót. Hiszen meglehetősen rosszba csapna át a reklám, ha a Passat végül hóba fagyva, a semmi közepén rostokolna az idők végezetéig…