Egyet jobbról, egyet balról

Egyet jobbról, egyet balról

Bizonyára sokunk emlékszik még a rutinpályák bójasorára, amit ki több, ki kevesebb sikerrel kerülgetett korai szárnypróbálgatásai során. A többség már akkor úgy érezhette, hogy lehetne ezt a műfajt sokkal gyorsabban is csinálni – de amit a napokban egy mindössze 16 esztendős amerikai tinédzser csinált, arra még a legprofibb manőverezők is elismerően kell csettintsenek. Igaz, a szlalomozás új királylánya nem épp olyan autóval vágott neki a feladatnak, mint amin egy átlagos autósiskola növendékei gyakorolnak…

Megszokhattuk már, hogy kis túlzással mindenből lehet Guinness Világrekordot felállítani. Márpedig, ha a világ leghosszabb szakálla, legnagyobb sárgarépája vagy legtöbb, szájba gyömöszölt szívószála ott van a híres könyv hasábjain, akkor miért pont az autós szlalomozás lenne a kivétel? A hivatalos leírás szerint a pályán 50 darab bóját kell elhelyezni, amelyek mindegyike 50 lábra (kicsivel több mint 15 méterre) van egymástól – a többi már csak a kocsin és a pilótán múlik.

A korábbi rekordot egy kínai autóversenyző, Jia Qiang tartotta, aki 2018 végén egy Chevrolet Camaro RS volánja mögött – harmadik nekifutásra – 48,11 másodperc alatt fűzte át magát a félszáz akadály között. Ezt a csúcsot vette most célba a 16 éves Chloe Chambers, mintegy üzenve azoknak, akik kételkednek a hölgyek vagy a fiatalok vezetési képességeiben. Persze ő messze nem egy átlagos tinilány: egészen kis korától gokartozik, és már több szériában nyert bajnokságokat.

A kísérletet felkarolta a Porsche, Chloe így az alkalomra egy 2020-as évjáratú 718 Spydert kapott. A 414 lóerős, 4.0 literes, hathengeres boxermotorral felszerelt kocsi eleve ideális választásnak tűnt a célra, ráadásul a siker érdekében több apró módosítást is elvégeztek rajta a jobb kanyarvételek érdekében. A 718 Spyder 4,4 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra – ez persze a nyílegyenes száguldásra értendő, amire ezúttal nem volt szükség.

„Friss jogsis” (hisz az USA-ban már ennyi idősen is szerezhető vezetői engedély) létére Chambers alaposan rászolgált a bizalomra, és már első próbálkozásra századra pontosan beállította az előző csúcsot, másodikra pedig bő fél másodpercet faragott is belőle. Az új rekord tehát 47,45 másodperc, ami csaknem 60 km/h-es átlagsebességnek felel meg – mindezt folyamatos bójakerülgetés közepette.

Az eseményen a szabályoknak megfelelően a Guinness World Records képviselői is jelen voltak, akik utólag még drónok felvételeit visszanézve is vizsgálták, biztosan nem ért-e hozzá a sofőr valamelyik bójához. A hitelesítés mostanra megtörtént, így Chloe Chambers és a Porsche 718 Spyder immár vitán felül a szlalomozás legjobbjai! Végezetül, az ilyenkor szokásos mondat, ahogy a fentebb említett szívószálas rekordról szóló cikkeknél, úgy itt is indokolt: ne próbálja ki „otthon”!