Amerikai tulajjal lendülne fel a Williams

Amerikai tulajjal lendülne fel a Williams

Több mint 40 éves korszak zárult le most a Formula–1-es Williams istállónál, az eddig családi kézben lévő csapatot ugyanis megvásárolta a Dorilton Capital nevű amerikai befektetőcég. Az újdonsült tulajdonos célja visszarepíteni a szebb napokat látott brit gárda autóit az élmezőnybe, amelytől az utóbbi években kis túlzással fényévekre kerültek. Mindezt úgy, hogy a márka múltját közben szeretnék tiszteletben tartani.

A Williamsnél májusban kezdődött a „megmentő” keresése, ami egyenes következménye volt annak, hogy az istálló jó ideje egyfajta „ördögi körben” vergődött. Mivel a pénzügyi háttérük megingott, nem tudtak annyit áldozni a fejlesztésekre, ami egy ütőképes kocsihoz kellett volna, és mivel így elmaradtak a jó eredmények, a bevételek csak tovább csappantak.

A több hónapos tárgyalássorozat végére a New York-i székhelyű Dorilton Capitallal állapodtak meg, amely egy főként a mérnöki szektorban érdekelt befektetővállalat. Az eladáshoz a hírek szerint a komplett igazgatótanács, így maga az alapító Sir Frank Williams is hozzájárult. Az amerikaiak amolyan nyitó gesztusként leszögezték, a csapat hagyományaira tekintettel a nevet nem kívánják megváltoztatni, és a székhely is maradhat a dél-angliai Grove városában.

Mi tagadás, lett is volna felháborodás a rajongók körében, ha a patinás nevet lecseréli az új tulajdonos. A Williams 1977-es alapítása óta több mint 700 futamon indult az autósport királykategóriájában, ebből 114-et pedig meg is nyertek. Konstruktőrként 9 világbajnoki címet szereztek, pilótáikat pedig 7-szer koronázták meg az adott idény végén: Alan Jones (1980), Keke Rosberg (1982), Nelson Piquet (1987), Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Damon Hill (1996) és Jacques Villeneuve (1997) neve szerepel a dicsőséglistájukon.

Az utolsó világraszóló sikerig tehát meglehetősen sokat kell visszamennünk az időben, az elmúlt évek pedig végképp nem méltóak a nagy elődökhöz. A csapat a tavalyi szezonban – Robert Kubica révén – egyetlen pontot szerzett, idén pedig az eddigi hat futamon nem végeztek az első 10 között, bár kétségtelenül némi javulás felfedezhető a teljesítményükben az utóbbi néhány versenyen.