A meglovasított Ferrari

A meglovasított Ferrari

Ki tudja, talán az 1986-os, Matthew Broderick főszereplésével készült Meglógtam a Ferrarival című amerikai film (eredeti címe: Ferris Bueller’s Day Off) járhatott annak a férfinak a fejében, aki nemrég a próbakör alatt elkötötte az olasz sportautómárka egy több százmillió forintot érő modelljét. A tettes egyszerre volt zseniális és ügyetlen: a trükk, amivel kicselezte a szalon munkatársát meglehetősen leleményes volt, ám még előtte elkövetett egy akkora hibát, ami miatt nem juthatott messzire a járművel.

A nem mindennapi történet helyszíne a németországi Düsseldorf, ahol egy oldtimer autókra szakosodott helyi szalon, a Classic Remise kínált megvételre egy 1985-ös évjáratú Ferrari 288 GTO-t. A 400 lóerős, tűzpiros járgány valaha állítólag a korábbi Forma–1-es pilóta, Eddie Irvine tulajdona volt, ami valamelyest még dobott is az amúgy is meglehetősen borsos áron. A kocsira végül 2 millió eurós, azaz átszámítva nagyjából 650 millió forintos árcédula került.

Néhány héttel ezelőtt jelentkezett is érte egy férfi, aki többszöri e-mail váltás és telefonos egyeztetés után végül május közepén tekintette meg az autót. A beszámolók szerint végig igyekezett komoly vevő látszatát kelteni, a szalon munkatársaival már azt is lebeszélte, hogy melyik szállítócéggel bonyolítják majd le az üzletet. A dolgozóknak így aztán az sem volt gyanús, amikor kért egy próbakört, hiszen – gondolták – egy ekkora tranzakció előtt ennyi mindenképpen jár.

A „vevő” az anyósülésen foglalt helyet, majd idővel helycserét kért a kereskedés képviselőjétől és a volán mögé ült. Rövidesen aztán jelezte, teljesen elégedett mindennel, úgyhogy vissza is ülne az utas oldalra. Ki is kapcsolta az övét, kinyitotta az ajtaját, látszólag elkezdett kiszállni, amikor pedig az eladó is így tett, hirtelen visszapattant és teljes gázt adva elhajtott.

Az út szélén hagyott kereskedő természetesen azonnal értesítette a rendőrséget, akiknek a kezében szerencsére volt is néhány ütőkártya. Az autó maga is elég egyedi volt ahhoz, hogy könnyű legyen kiszúrni az utakon, ráadásul a tettes korábban azt a szívességet is megtette, hogy még a nézelődés fázisában hagyta magát lefotózni az autóval, így aztán rögtön fényképes körözést is ki tudtak adni ellene.

A nyomozók tehát meglehetősen jó pozícióból indultak, és az autót végül egy nappal később meg is találták Düsseldorf külvárosában. Arról nem szólnak a hírek, hogy a tolvaj végül belátta a menekülés reménytelenségét, és ezért parkolt le, vagy egyébként is csak egy körre akart meglógni a Ferrarival.