Ez a magyar utak új kedvence

Ez a magyar utak új kedvence

Normál esetben egy gyártó nagyon szomorú, ha egy több éve listavezető modelljét letaszítják a legtöbbet vásárolt új autók rangsorának éléről. Egyetlen kivétel lehet, mégpedig ha az újdonsült első helyezett is az ő futószalagjukról kerül le. Márpedig éppen ez történt most a Suzukival: a Vitara közelmúltban látott uralmát az SX4 S-Cross törte meg idehaza.

Megérkeztek a 2019-es év első felének összesített – magánszemélyeket érintő – új gépkocsi értékesítési adatai, benne néhány jelentős meglepetéssel – amelyek a számok mögé nézve már nem is tűnnek feltétlenül szenzációnak. A hazai járművekkel kapcsolatos statisztikákra szakosodott Datahouse gyűjtése alapján idén eddig a Suzuki SX4 S-Cross tudhat magáénak a legtöbb privát vásárlást Magyarországon, szám szerint 3260-at.

Mindez azért is érdekes, mert a magyar vevők újdonsült kedvence a japán márka kínálatának egyik legdrágább, 4,14 millió forintos alapártól kínált darabja. Már nem azokat az időket éljük tehát, amikor a Suzuki még a Swifttel tudta letarolni a piacot. A második helyre a Suzuki Vitara futott be (2720 eladással), amely így három év után volt kénytelen átadni az első helyet márkatársának.

A helycsere oka, ahogy azt a Vezess.hu portálnak a cég képviselője is megerősítette, hogy sokan, akik a Vitara miatt mentek a szalonokba, végül a SX4 S-Cross mellett tették le voksukat, többek közt azért is, mert egy ideig akadozott Vitara gyártása Esztergomban.

A további sorrend egyébként így alakult a képzeletbeli dobogó alsó fokától kezdve:

3. Dacia Duster – 1474 darab

4. Opel Corsa – 1121

5. Suzuki Swift – 888

6. Dacia Sandero – 764

7. Dacia Logan – 627

8. Renault Clio – 608

9. Kia Ceed – 575

10. Ford Kuga – 549

Tekintve, hogy a top10-be összesen 3-3 Suzuki és Dacia került be, nem meglepő, hogy a márkák összesített sorrendjét is ők vezetik: a Suzuki 2019 első hat hónapjában 7437 autót adott el idehaza, a Dacia pedig 3362-t.

A rendelkezésre álló adatokból kiolvasható az is, hogy az alternatív technológiáknak egyelőre nem jött össze a várt áttörés Magyarországon. A magánszemélyek számára legnagyobb darabszámban eladott hibridautó 2019 első felében a Toyota C-HR volt 273-mal, míg az elektromos kocsik piacán már 87 értékesített példány is elég volt az első helyhez: ez a Nissan Leaf nevéhez fűződik.