Elkelt az egyik legsikeresebb F1-es kocsi

Elkelt az egyik legsikeresebb F1-es kocsi

Alig, hogy véget ért a Forma–1-es világbajnokság idei zárófutama Abu Dhabiban, a Yas Marina versenypálya célegyenesét illusztris vendégek foglalták el. A híres RM Sotheby’s aukciósház ugyanis itt tartotta „kihelyezett” árverését – méghozzá stílszerűen, hiszen a tétellistán számos sportkocsi, közte több egykori F1-es autó is szerepelt. A legnagyobb várakozás a legendás Michael Schumacher 2002-es Ferrariját övezte – a nyertes ajánlat pedig nem is okozott csalódást.

Némi iróniával megjegyezhetnénk, hogy alighanem a licitálók között izgalmasabb küzdelem bontakozott ki egy-egy hőn áhított darab esetén, mint néhány órával korábban a pilóták között a futamon. Utóbbit ugyanis Lewis Hamilton ugyanolyan tükörsimán nyerte, mint az egész 2019-es világbajnokságot.

Nem ez volt persze az első eset, hogy valaki utcahosszal nyerte a világ elsőszámú autós sorozatát. A legnagyobb fölény éppen a bevezetőben már említett 2002-es idényt jellemezte: Michael Schumacher akkor már a szezon 11. viadala, a Francia Nagydíj után pezsgőzhetett, majdnem három hónappal a zárás előtt. A hétszeres vb-győztes német végül 144 pontot gyűjtött, míg csapattársa, Rubens Barrichello 77-tel lett második. A legjobb „nem ferraris” Juan Pablo Montoya (Williams-BMW) volt 50 egységgel.

Az abban az esztendőben használt Ferrarik közül került tehát kalapács alá az egyik, méghozzá a 219-es „sorszámú”. Schumacher ezzel a kasztnival nyert San Marinóban (Imolában), Franciaországban és Ausztriában is. Az Osztrák Nagydíj különösen „emlékezetes” maradt, hiszen a végig vezető Barrichello az utolsó körben, csapatutasításra kellett átadja a győzelmet márkatársának, ami akkor nagy hullámokat kavart a rajongók körében.

Az aukciósház szakértői előzetesen 5 és 7 millió euró közé becsülték az autó várható eladási árát, és igazuk is lett: a győztes mintegy 6 millió eurót, azaz csaknem 2 milliárd forintot fizetett a kocsiért. Az árverés egyik érdekessége, hogy a maranellói istálló vállalta, hogy felújítja a motort és a sebességváltót, és úgy adja át a járművet újdonsült tulajdonosának.

Az árverésen egyébként – más csúcsjárgányok mellett – a hat éve tragikus síbalesetet szenvedő legenda egy másik kultikus kocsija, egy 1992-es Benetton-Ford is gazdára talált: ezt vezette Schumacher első teljes F1-es idényében. A Sotheby’s közlése szerint az Abu Dhabiban tartott esemény bevétele végül megközelítette a 30 millió eurót. Az összegből a hírek szerint jut a Schumacher-család által működtetett Keep Fighting („Küzdj tovább”) Alapítványnak is, amely olyan fontos ügyeket támogat, mint a közlekedésbiztonság vagy épp az agykutatás.