Dakar, a végzetes rali

Dakar, a végzetes rali
1979 óta minden évben megrendezik a Dakar-Ralit, és nézők millióit ülteti tévé elé, hogy végigkísérjék az autók, motorok, kamionok és quadok küzdelmét egymással és a sivataggal.

A sivatagi tereprali versenyről kevesen tudják, hogy története egy milliárdos ifjú balszerencséjével kezdődött: Thierry Sabine eltévedt a sivatagban autójával, és kevésen múlott, hogy belehaljon a kalandba. Ekkor döntött úgy, hogy megszervezi a ralit, amelynek haláláig volt a főszervezője.

A Dakar-rali nem csak izgalmairól marad emlékezetes, hiszen a kegyetlenül nehéz körülmények miatt évről évre emelkedik azok száma, akik számára a sivatagi kaland végzetesnek bizonyult.

Már az első ralin is volt halálos áldozat, akkor Patrick Dodin francia motoros vesztette életét, majd 1981-ben négyen is, egy újságíró és a FIAT-csapat három szerelőjét gyászolták. Olyan esetek is voltak, amikor civileket, vagy éppen anyát és gyermekét gázolták halálra a verseny során, vagy éppen gerillák lőttek le versenyzőt.

Az egyetlen törölt versenynek is tragikus előzményei voltak: 2007. decemberében terroristák megöltek négy francia turistát és három katonát Mauritániában, ami miatt lefújták a 2008-as versenyt.

A 2012-es verseny sem ért véget halálos baleset nélkül, akkor az argentin Jorge Andrés Martínez Boero balesetet szenvedett, majd szívrohamban elhunyt. Összesen közel hatvanan, köztük 25 versenyző neve szerepel a Dakar áldozatainak listáján.

Az idei évben három személy vesztette életét, köztük egy 25 éves motoros, Thomas Bourgin.