Bréking: új tulajdonos kezében van a Saab

Bréking: új tulajdonos kezében van a Saab

–vagy ami maradt belőle.

Evergrande Group eddig inkább az ingatlanfejlesztésben volt érdekelt, de csupán eddig: 51%-os részesedést vásárolt ugyanis a gyakorlatilag a Saab-ot birtokló NEVS nevű cégben, amelynél most a gyártósorok és a teljes üzem található. 

A dolog már csak azért is érdekes, mert a cég a Faraday Future egyik befektetője is. És persze az ár sem semmi: állítólag 930 millió dollárról beszélünk.

Ennyibe fáj jelenleg a NEVS 51%-a. Ez akkor is csinos összeg, ha egy gyakorlatilag 2017-óta nem működő, vagy legalábbis teljesen hír nélküli gyárról van szó – másfél éve még szó volt arról, hogy hamarosan megindul az elektromos 9-3-asok gyártása. Aztán csak a csönd maradt.

Persze egyelőre az sem biztos, hogy itt másképp lesz. A szaksajtó emlékeztet rá, hogy a Faraday Future esetében még perre is sor került anno, mert az Evergrande Group végül egy kanyi vasat nem fizetett.

A repülőmérnökök elborult formaterveinek köszönhetően a II. Vh után legendát legendára halmozó Saab persze ettől függetlenül történelmet írt már így is – reméljük, hogy a leírtak ellenére nem lesz belőle is történelem.